Så dukar du besticken

En perfekt middag kräver naturligtvis en korrekt dukning. Det finns många åsikter om hur detta ska gå till, men här reder vi ut vad som egentligen stämmer. Hur ska besticken placeras? I vilken ordning ska de ligga? Här får du veta allt du behöver.

Dukning av bestick är egentligen inte så komplicerat. Så länge du följer grundregeln att både glas och bestick ska placeras så logiskt och bekvämt som möjligt för gästen har du kommit en bra bit. Dukningen du ofta kan se på restauranger med gaffel och kniv ihop-rullade i en servett är med andra ord ett dåligt exempel – eftersom gästen då måste ta ur besticken och sedan förflytta gaffel och kniv till varsin sida om tallriken.

Dukningens logik – gör det enkelt för gästen

Dukning av bestick ska som sagt vara så logiskt som möjligt. Med andra ord ska besticken placeras i den ordning de ska användas. Det innebär att alla knivar läggs till höger och alla gafflar till vänster. Serveras det ska soppa läggs även den skeden till höger om tallriken. Knivar och gafflar ska dessutom ligga i den ordningen de ska användas. Till den första rätten används besticken längst ut och sedan arbetar man sig inåt för varje rätt som serveras.

Glöm inte dessertbesticken

De bestick som ska användas till desserterna placeras mellan tallriken och glaset. Beroende på vilken dessert som serveras är detta antingen en dessertsked eller en liten dessertgaffel. Vill du vara helt korrekt även med dessa följer här samma logik – d.v.s. den ordning de ska användas i. Gaffeln ska därför ligga närmast gästens tallrik, med skaftet pekandes åt vänster, då den ska användas först. Dessertskeden ska ligga närmare glaset och placeras så den enkelt kan greppas med höger hand när det är dags för den att användas.

Följ dessa riktlinjer så blir nästa bjudning en succé. Läs mer om bestick hos Fyrklovern.se.