Renovera med glasväggar

Så länge vi kunnat tillverka glas har det använts i våra bostäder. Det ursprungliga syftet var att släppa in maximalt med dagsljus när andra ljuskällor och el saknades. Idag använder vi glasväggar även inuti bostaden och det både för att låta ljusflöden fortsätta förgylla fler rum men även som avdelar istället för vanliga målade väggar.

Glasväggar har blivit en viktig inredningsdetalj som hjälper inredare att förända planlösningen samtidigt andra önskemål kan uppfyllas, där ljusflöde är den mest uppenbara. Vi vill rekommendera att fatta ditt beslut om en glasvägg så tidigt som möjligt i renoveringsprocessen så att du kan planera resterande projekt kring denna. Det kan vara bra att känna till att det kostar från cirka 50 000 kronor att beställa och få en glasvägg monterad i din bostad. Med tanke på den skillnad en glasvägg kan göra så är detta en liten peng i jämförelse med att byta golv, kök eller badrum.

När jag gjorde min senaste lägenhetsrenovering så använde vi en glasvägg med dörr för att skapa ett extra sovrum. Väggens längd var dryg 4 meter och vi fördelade väggen på fem sektioner varav en var en öppningsbar dörr med dörrhandtag och lås. Vi valde en glasvägg med spröjs som lackerats varsamt i svart. I själva väggen valde vi ett glas som är extra ljudisolerande för bättre komfort. För att kunna använda rummen separat har vi valt att sätta upp en vacker gardin på sovrumssidan av väggen som vi väljer att dra för om vi har gäster hemma. Vi önskade en robust design och har därför satt spröjs på utsidan och även dörren öppnas utåt, detta av brandssäkerhetsskäl. För att få en dovare ljudnivå i sovrummet har vi lagt en heltäckningsmatta som avslutas med en svart tröskel i dörröppningen. Detta samspelar med färgen på glasväggen som i sin tur kontrasterar mot väggfärgen som är ljusgrå i NCS S 1500-N. Vi är väldigt glada att vi valde att ta hjälp av Stoltsmide för att tillverka och montera glasväggen.